Ben je al bekend met typisch Chinees eten?

23 juni 2025 · door Tara

Eten afhalen bij de Chinees doen we allemaal weleens. Vooral gerechten als babi pangang, foe yong hai en tjap tjoy kent iedereen. Ga je zelf uit eten bij een Chinees restaurant, dan kom je ineens allemaal gerechten op het menu tegen die je niet herkent. Typisch Chinees eten bevat namelijk veel meer smaken dan de populaire afhaalgerechten. Wil je meer weten over de Chinese gevarieerde keuken? Lees dan verder in deze blog.

De klassieke Chinese keuken

Net zoals bij andere wereldkeukens kent traditioneel Chinees eten een diversiteit aan smaken die voor ons nieuw zijn. Op zich niet vreemd, want China bestaat uit veel verschillende regio’s met elk hun eigen specialiteit. Ingrediënten zoals zwartebonensaus, gedroogde mandarijnenschillen of vijfkruidenpoeder zijn in China heel gewoon. Een traditionele Chinese maaltijd bestaat uit soep, veel verse groenten gecombineerd met vlees- en visgerechten, met daarbij rijst of noedels. Is Chinees eten dan zo gezond? Niet als we het over de bekende afhaalgerechten hebben. Die zijn erg vet en missen veel gezonde groenten. Maar de traditionele Chinese keuken is juist erg gezond.

Wat is typisch Chinees eten?

Ga je een keer niet afhalen, maar lunchen of dineren bij een Chinees restaurant? Dan is het natuurlijk leuk om ook eens iets anders te proberen dan de gerechten die je al kent. Laat je verrassen door de heerlijke smaken die de Chinese keuken te bieden heeft en je zult zien dat er een wereld voor je open gaat. We geven je alvast een voorproefje van Chinese voorgerechten en Chinese gerechten met vlees of vis die veel gegeten worden in het land zelf:

  • Chinese voorgerechten: Als voorgerecht eten de meeste Chinezen soep. Dit kan een haaienvinnensoep zijn, maar ook wontonsoep gevuld met dumplings, hot & sour soep met tofu of dan hua tang soep; een soep op basis van bouillon en ei.
  • Chinese gerechten met kip: Nog een klassieker die je in China bijna overal tegenkomt, is kung pao kip. Van origine komt dit gerecht uit de provincie Sichuan en staat bekend om zijn pittige smaak. Het wordt overal weer anders bereid, maar zal altijd pinda’s, knoflook, pepers en gember bevatten.
  • Chinese gerechten met vis: Elke Chinees kent de West Lake zoetzure vis. De soep is vernoemd naar een meer in de stad Hangzhou. Voor dit gerecht wordt altijd een hele vis gebruikt die gekookt wordt in onder andere azijn met suiker en sojasaus.
  • Dumplings en wontons: Dumplings zijn gevulde deegpakketjes die vaak worden gegeten als snack of bijgerecht. Het deeg wordt gevuld met vlees, vis of groenten en kan zowel gestoomd, gebakken als gefrituurd worden. Wontons zijn ook gevulde deegpakketjes, maar het deeg is een stuk dunner. Wontons kom je ook tegen als vulling voor in de soep.

Lijkt het je leuk ook eens wat anders te proberen dan de standaard babi pangang? Vraag dan eens bij een Chinees restaurant in de buurt welke specialiteiten ze serveren. Je vindt een Chinees restaurant in de buurt door je postcode in te vullen op de startpagina van deze website.

Chinese keuken